NERVUS VAGUS

 

De Nervus Vagus is onze 10de hersenzenuw en is verantwoordelijk voor het tot rust brengen van ons stressysteem. De nervus vagus is dus de belangrijkste parasympatisch zenuw van ons autonome stelsel. De zenuw is een belangrijke schakel tussen het fysieke, mentale en emotionele dimensie van de mens. Bij stress en ook bij een burn-out speelt de Nervus vagus een belangrijke rol.

Het autonome stelsel regelt alle automatische processen in ons lichaam. Deze bestaat uit een sympathisch deel dat actie en inspanning regelt en een parasympatisch deel wat weer voor ontspanning en herstel zorgt.

 Normaal als er "niets" aan de hand is, ben je overdag bezig in actie en zorgt het sympathisch stelsel voor alertheid en actie en het parasympatisch stelsel dat wanneer alertheid en actie niet vereist is het lichaam en de geest weer tot rust. komt. Normaal zit hier een goede balans in en kan s'avonds en in de nacht het herstel beginnen.

De Nervus Vagus vertakt zich vanuit de hersenstam naar onze organen, start bij het oor en gaat door tot de dikke darmen. Vandaar als er stress heerst de dikke darmen ook vaak reageren. Bij sommige mensen reageren de dikke darmen zo snel dat dit voor hun een indicatie is dat er iets niet pluis is. Diegene wordt dus alert!

Automatische processen zoals ademhalen, slikken, hartslag, de bloeddruk, proeven, verteren, spreken, horen en het plasproces staan allemaal onder invloed van deze 10de hersenzenuw.

Je hebt weleens gehoord over de link tussen je brein en je darmen ( en ook het hart). Dat wat ik eerder schreef dat bij spanning je darmen kunnen opspelen. Hoe vaker negatieve gebeurtenissen in je leven hebben voorgedaan hoe groter de kans is dat de balans in de NV niet optimaal meer is. 

Het is wetenschappelijk aangetoond dat de Nervus Vagus in een snel vaart tempo kan communiceren met het brein en dit gaat beide kanten op. Denk maar aan slecht voedsel en dat je je daarna rot of slecht kan voelen. 

Hier is het intermitting fasting programma 21 days holistic ways op gebaseerd. 

Wanneer de Nervus Vagus wordt beïnvloedt door stress of slechte gewoontes zoals roken, alcohol of geen gezonde bewegingspatroon hebben, raakt het lichaam uitgeput. Er is geen enkele reserve meer in het lichaam en is het niet meer in staat adequaat te reageren op bepaalde situaties. Er ontstaan klachten die wij psychosomatische klachten noemen zoals hoofdpijn, spanning in de nek en schouder spieren, verteringsproblemen en rugpijn.

Wanneer je merkt dat je niet meer kan ontspannen  staat je lichaam dus "aan" en is het niet meer in staat goed te ontspannen ( ontladen) . Je kan hierdoor chronische vermoeid raken, last van migraine krijgen, angsten ontwikkelen zoals een angststoornis, chronische darmklachten, maagpijn, brok in de keel gevoel ( Globus ), constante druk op de borst voelen, niet helder meer kunnen denken, spreken kan moeilijk gaan, geheugen problemen of erg emotioneel reageren op situaties die niet logisch zijn dat je zo reageert. Je bent erg prikkelbaar en raakt ook erg snel overprikkeld..

 

Gelukkig kan ik zeggen .. als na dokter onderzoek blijkt dat de klachten geen gevolg van een ziekte of aandoening is, de psychosomatische klachten verholpen kunnen worden.

 

In de praktijk gebruik ik verschillende technieken tot het stimuleren en aanwakkeren van de Nervus Vagus.

dat doe ik onder andere gebruik te maken van: 

-diverse ayurvedische massages ( zie massages)

-ademhaling waaronder breathwork middels Pranayama technieken

-meditatie ( yoga nidra)

-yoga ( yin en hatha yoga) & qigong

-intermitting fasting programma ( zie 21 day)

-creatief bezig zijn  ( zie energetic balance creative)

-geluid maken in de vorm van mantra;'s en zingen

-je blootstellen aan kou

-wandelen / coachen in de natuur ( zie energetic balance )

 

en vooral je een goed gevoel proberen te geven want dit kalmeert jou en zo kan het zelf genezend vermogen wat dus het stimuleren van de Nervus Vagus is het herstel aanwakkeren.

Al deze technieken helen ons, onderschat niet de kracht van de juiste ademhaling of 21 dagen goed en gezond eten. 

 

Let op dat vooral bij langdurige chronische klachten of stress het herstel wel even duurt. geduld en toewijding naar jezelf en jouw helend proces is belangrijk 

 

Herken jij dat jij maar geen rust kan pakken, en als je denkt deze gepakt te hebben dat er dan allerlei onverklaarbare klachten tevoorschijn schieten? Voel jij je op? Ervaar je veel nek schouder en rugpijnen die geen gevolg van een aandoening zijn? Voel je je overprikkeld en kan je vaak niets of niet veel hebben? 

 

Grote kans dat we het hebben over een weinig actieve Nervus Vagus, maak dan snel een afspraak in de praktijk en kijken we samen welke weg voor jou uitgestippeld kan worden om de balans te gaan vinden in je lichaam zodat herstel weer kan plaatsvinden.